Špeciálne kávy
16.05.2013 18:10Alžírská káva
Potrebujeme:
4 ČL mletej kávy
¾ l vody
40 g šľahačky
40 ml vaječného koňaku
Postup:
Kávu zvarte v kanvici z varného skla s vodou, nechajte ustáť a potom sceďte do šálok z varného skla. Do každej šálky dajte porciu vyšľahanej smotany a zalejte vaječným koňakom.
Ananásová káva
Potrebujeme:
50 g zrnkovej kávy
300 ml vody
50 ml čerstvej ananásovej šťavy
80 g ananásovej dužiny
4 žĺtky
120 ml smotany do tuha ušľahanej
20 g cukru
Postup:
.jpg)
Termosku vypláchnite vriacou vodou. Dajte do nej mletú kávu, prelejte vriacou vodou a termosku zavrite na 10 min. Potom kávu sceďte.
Žĺtky utrite s cukrom do peny, zvoľna pridajte kávu, pritom dobre miešajte metličkou na sneh. Potom nechajte vychladnúť.
Zmiešajte s ananásovou šťavou, naplňte do pohárov, ozdobte šľahačkou a dajte do chladničky. Pred podávaním ozdobte kockami ananásu.
Belgická káva
Potrebujeme:
1 bielok
1/8 l smotany
¼ ČL vanilkového cukru
100 ml teplej kávy
Postup:
Z bielku ušľahajte tuhý sneh. Smotanu ušľahajte s vanilkovým cukrom do tuha. Sneh zmiešajte so šľahačkou. 4 kávové šálky naplňte do 1/3, potom doplňte teplou kávou a hneď podávajte. Cukor pridajte podľa chuti.
Café Caen
Potrebujeme:
.jpg)
3 cl Calvados
2 cl Grand Marnier
1 šálka horúcej kávy
šľahačka
Postup:
Pripravujte v ohňuvzdornom pohári. Liehoviny zmiešajte, nahrejte, pridajte horúcu kávu a navrch dajte ľahko ušľahanú smotanu.
Café frappé de Paris
Potrebujeme:
6 dl silnej kávy
2 ks škorice
4 klinček
15 cl smotany
cukor podľa chuti
Postup:
Uvarte veľmi silnú kávu (asi dvakrát silnejšiu než zvyčajne). Nalejte do džbánu a pridajte škoricu a klinčeky. Džbán s obsahom postavte aspoň na hodinu do chladničky. Po ochladení obsah džbánu nalejte cez sitko do mixéru. Pridajte smotanu, kocky ľadu a cukor. Mixujte, dokedy sa prísady nespoja a nespenia. Nalejte do vychladnutých pohárov a posypte hoblinkami nastrúhanej čokolády. Servírujte so slamkou skôr, ako opadne pena.
Café Royal
Potrebujeme:
2 kocky cukru
2 cl brandy
1 šálka silnej kávy
1 PL vyšľahanej smotany
Postup:
Do zahriatej šálky dajte kockový cukor, zalejte zahriatim brandy, zapáľte a nechajte krátko horieť. Potom zalejte horúcu kávou a ozdobte šľahačkou.
Cappuccino
Potrebujeme:
na 1 šálku 175 ml
110 ml espresa
50 ml mlieka
kakao
cukor
Postup:
Najprv si pripravte 110 ml espresa, ktoré nalejte do šálky. Potom speňte 50 ml mlieka a opatrne ho pridajte na kávu. Nakoniec posypte kakaovým práškom a podľa chuti oslaďte.
Cisárska káva
Potrebujeme:
15 g kávy
15 g cukru
50 ml whisky
30 ml smotany na šľahanie
Postup:
Cukor pokvapkajte vodou a pripravte svetlý karamel, ktorý nalejte do šálky z varného skla. V naberačke nahrejte whisky, zapáľte ju a horiacu nalejte do šálky na karamel. Potom horiacu liehovinu zalejte pripravenou scedenou kávou a doplňte smotanou.
Farizej
Potrebujeme:
na 1 pohár 250 ml
175 ml silnej kávy
2 ČL hnedého cukru
30 ml hnedého rumu
½ ČL kakaa
50 ml tuhej šľahačky
čokoláda
Postup:
Do poháru najprv dajte hnedý cukor, hnedý rum a kakao. Pripravte silnú kávu a nalejte ju do pohára. Ušľahajte 50 ml tuhej šľahačky a kávu ňou ozdobte. Nakoniec posypte nastrúhanou čokoládou alebo čokoládovými hoblinkami.
Fernet káva
Potrebujeme:
4 porcie silnej scedenej kávy
80 ml Fernetu
80 ml vaječného likéru
vanilková zmrzlina
horká čokoláda
drvený ľad
smotana na šľahanie
Postup:
Do pohárov z jednej tretiny naplnených ľadom rozlejte Fernet a vaječný likér, pridajte 1 PL vanilkovej zmrzliny a všetko zalejte vychladenou kávou. Ozdobte ušľahanou smotanou a posypte nastrúhanou čokoládou.
———
Späť