Špeciálne kávy

16.05.2013 18:10

Alžírská káva


Potrebujeme:

4 ČL mletej kávy
¾ l vody
40 g šľahačky
40 ml vaječného koňaku

Postup:

Kávu zvarte v kanvici z varného skla s vodou, nechajte ustáť a potom sceďte do šálok z varného skla. Do každej šálky dajte porciu vyšľahanej smotany a zalejte vaječným koňakom.

Ananásová káva

Potrebujeme:

50 g zrnkovej kávy
300 ml vody
50 ml čerstvej ananásovej šťavy
80 g ananásovej dužiny
4 žĺtky
120 ml smotany do tuha ušľahanej
20 g cukru

Postup:


Termosku vypláchnite vriacou vodou. Dajte do nej mletú kávu, prelejte vriacou vodou a termosku zavrite na 10 min. Potom kávu sceďte.
Žĺtky utrite s cukrom do peny, zvoľna pridajte kávu, pritom dobre miešajte metličkou na sneh. Potom nechajte vychladnúť.
Zmiešajte s ananásovou šťavou, naplňte do pohárov, ozdobte šľahačkou a dajte do chladničky. Pred podávaním ozdobte kockami ananásu.

Belgická káva

Potrebujeme:

1 bielok
1/8 l smotany
¼ ČL vanilkového cukru
100 ml teplej kávy

Postup:

Z bielku ušľahajte tuhý sneh. Smotanu ušľahajte s vanilkovým cukrom do tuha. Sneh zmiešajte so šľahačkou. 4 kávové šálky naplňte do 1/3, potom doplňte teplou kávou a hneď podávajte. Cukor pridajte podľa chuti.

Café Caen

Potrebujeme:

3 cl Calvados
2 cl Grand Marnier
1 šálka horúcej kávy
šľahačka

Postup:

Pripravujte v ohňuvzdornom pohári. Liehoviny zmiešajte, nahrejte, pridajte horúcu kávu a navrch dajte ľahko ušľahanú smotanu.

Café frappé de Paris

Potrebujeme:

6 dl silnej kávy
2 ks škorice
4 klinček
15 cl smotany
cukor podľa chuti

Postup:

Uvarte veľmi silnú kávu (asi dvakrát silnejšiu než zvyčajne). Nalejte do džbánu a pridajte škoricu a klinčeky. Džbán s obsahom postavte aspoň na hodinu do chladničky. Po ochladení obsah džbánu nalejte cez sitko do mixéru. Pridajte smotanu, kocky ľadu a cukor. Mixujte, dokedy sa prísady nespoja a nespenia. Nalejte do vychladnutých pohárov a posypte hoblinkami nastrúhanej čokolády. Servírujte so slamkou skôr, ako opadne pena.

Café Royal

Potrebujeme:

2 kocky cukru
2 cl brandy
1 šálka silnej kávy
1 PL vyšľahanej smotany

Postup:

Do zahriatej šálky dajte kockový cukor, zalejte zahriatim brandy, zapáľte a nechajte krátko horieť. Potom zalejte horúcu kávou a ozdobte šľahačkou.

Cappuccino

Potrebujeme:

na 1 šálku 175 ml
110 ml espresa
50 ml mlieka
kakao
cukor

Postup:

Najprv si pripravte 110 ml espresa, ktoré nalejte do šálky. Potom speňte 50 ml mlieka a opatrne ho pridajte na kávu. Nakoniec posypte kakaovým práškom a podľa chuti oslaďte.

Cisárska káva

Potrebujeme:

15 g kávy
15 g cukru
50 ml whisky
30 ml smotany na šľahanie

Postup:

Cukor pokvapkajte vodou a pripravte svetlý karamel, ktorý nalejte do šálky z varného skla. V naberačke nahrejte whisky, zapáľte ju a horiacu nalejte do šálky na karamel. Potom horiacu liehovinu zalejte pripravenou scedenou kávou a doplňte smotanou.

Farizej

Potrebujeme:

na 1 pohár 250 ml
175 ml silnej kávy
2 ČL hnedého cukru
30 ml hnedého rumu
½ ČL kakaa
50 ml tuhej šľahačky
čokoláda

Postup:

Do poháru najprv dajte hnedý cukor, hnedý rum a kakao. Pripravte silnú kávu a nalejte ju do pohára. Ušľahajte 50 ml tuhej šľahačky a kávu ňou ozdobte. Nakoniec posypte nastrúhanou čokoládou alebo čokoládovými hoblinkami.

Fernet káva

Potrebujeme:

4 porcie silnej scedenej kávy
80 ml Fernetu
80 ml vaječného likéru
vanilková zmrzlina
horká čokoláda
drvený ľad
smotana na šľahanie

Postup:

Do pohárov z jednej tretiny naplnených ľadom rozlejte Fernet a vaječný likér, pridajte 1 PL vanilkovej zmrzliny a všetko zalejte vychladenou kávou. Ozdobte ušľahanou smotanou a posypte nastrúhanou čokoládou.

 

Späť
Vytvorte si web stránku zdarma! Webnode