Káva

19.04.2013 00:01

Káva, ktorú pijeme, je kôstka plodu, ktorý je podobný čerešni. Tieto maličké zrnká, skrývajúce mnohé tajomstvá chutí a vôní, sú semená kávovníka s bielymi kvetmi, červenými plodmi a sýto zelenými listami. Rastlina Coffea, z čeľade marenovitých, kvitne len niekoľko dní, zato však niekoľkokrát ročne. Plody kávovníkov sú vajcovité. Pod tuhou šupkou je sladkastá dužina a v nej dve zelené semená v pergamenovej šupke. Nezrelé plody rastliny Coffea sú zelené, zrením menia farbu na žltú, postupne červenajú do farby brusníc až fialovejú do farby zrelých sliviek. Farba a zrelosť plodov je pre kvalitu kávy veľmi dôležitá.

Zo 60 druhov kávovníkov, pochádzajúcich pravdepodobne z Etiópie, je najvýznamnejšou kávovník Arabica a kávovník Robusta.

Arabika (cca 25% svetovej produkcie) je káva vyššej kvality s menším obsahom kofeínu a širokým spektrom delikátnych chutí a vôní. Pestuje sa vo väčších nadmorských výškach, často na sopečnej pôde, či ako lesná forma (napr. Ethiopská káva Harar či Wild Forest). Zrná sú väčšie než u robusty a počas praženia i samotnej prípravy sú veľmi citlivé na teplotu.

Robusta je menej náročná odroda kávovníka. Jej podiel na svetovej produkcii je asi 75%. K najväčším producentom patria Brazília, Vietnam a India. Zrnká sú menšie, chuťovo je táto káva viac zemitá a silná. Obsahuje dvakrát viac kofeínu ako arabika. Na trhu možno zakúpiť aj veľmi kvalitné jednodruhové robusty, ktoré určite dokážu zaujať.

 

Späť